Plán nové kuchyně
Pokud plánujete modernizaci kuchyně, je třeba vše pečlivě zvážit a promyslet. Má-li kuchyně dobře sloužit, musí být ušita na míru lidem, kteří ji budou používat. A to je také hlavní hledisko při plánování. Výsledek v každém případě představuje určitý kompromis mezi naší představou a omezeními damými množstvím financí, velikostí prostoru a samozřejmě i vlastních ideálních představ.
Nehledě na velikost místnosti, v každém případě vychází optimální zařízení kuchyně z potřeb toho,
kdo ji bude používat. Svobodný mladý muž se obvykle spokojí s dvouvařičem a ledničkou, pokud ovšem
vaření nepatří mezi jeho koníčky. Pro tyto případy výrobci nabízejí tzv. minikuchyně. Jsou to vlastně skříně,
které obsahují dřez, vařič, troubu, malou pracovní plochu a někdy také zmenšené modely ledničky a myčky.
Takovou kuchyňku je pak možné umístit téměř kamkoliv.

Výrobce: Cornerstone Kitchens and Baths
Plánuje-li kuchyň rodina s malými dětmi, je třeba počítat s dalším prvkem a tím je odolnost a bezpečnost. Co v prospektech vypadá velmi atraktivně, může při denním provozu vyžadovat nečekaně usilovnou péči a dětské nápady choulostivý nábytek spolehlivě zničí dlouho před uplynutím doby jeho životnosti. Proto je dobré raději zvolit vysoce odolné povrchové úpravy. Z hlediska bezpečnosti bychom měli dát pozor zejména na příliš ostré hrany poliček a zásuvek.
Pokud potřebujeme kuchyň ve které bude hospodařit osoba na vozíčku, čekají nás další speciální úpravy.
Především je třeba zajistit bezbariérový přístup a dispoziční řešení se musí přispůsobit požadavku snadné
dosažitelnosti všech částí kuchyně z vozíku.
Typy kuchyní
V první řadě je třeba si ujasnit základní obrys nové kuchyně, od něhož se odvine další postup a tím
pádem zvolit na základě plošných možností tvar kuchyně. Zde se nabízí několik možností:
přímá, průchozí, tvar L, tvar U, tvar G, s varným ostrůvkem, spojená s jídelnou
Vybavení
Kuchyně se nejčastěji nabízejí v jedné lince, tedy ve vyrovnyných řadách
horních a dolních skříněk s pracovní deskou, dřezem a sporákem. Zcela jistě stojí za úvahu porušit tuto symetrii.
Jednak je střídání výšek příjemnější na pohled než statické řady nábytku, a potom různé činnosti vyžadují
odlišné výšky. Následjící přehled doporučených výšek pracovních ploch, které jsou koncipovány pro osobu měřící 170 cm.
výška pracovní plochy - 80 cm
výška varného centra - 75 cm
výška mycího centra - 95 cm
Důležité je také zvolit vhodný půdorys kuchyně. Z různých možných variant vychází asi nejlépe rohové uspořádání kuchyně.
V ideálních případech by se totiž měly zóny vaření, mytí a lednička nacházet na vrcholech trojúhelníku o obvodu
minimálně 300 a nejvíce 360 cm. Při menším obvodu hrozí nebezpečí zranění díky nedostatku místa díky malé volnosti
pohybu, při delších vzdálenostech se při vaření zase hodně naběháme a rizika jsou tím pádem obdobná.
Osvětlení
Při navrhování nové kuchyně nesmíme zapomenout předem vyřešit problém kuchyňského osvětlení, které musí splňovat dvě základní podmínky: abychom při práci dobře viděli a aby svítidla byla bezpečná. Při osvětlení pracovní plochy zdaleka nestačí stropní svítidla, protože svítí do zad. Nejlepším řešením zpravidla bývá umístění zdrojů na spodní strně horních skříněk kuchyňské linky tak, aby nesvítili do očí. V úvahu přicházejí i různě nasměrovaná bodová světla, připevněná například na horní desce kuchyňské linky nebo na zdi. Ze všech možností, které se nabízejí, lze nejspíše doporučit lineární zářivky nebo plochá halogenová svítidla.